Sommige van jullie pups hebben langere staartjes?
Bij AMD Frenchies is het inderdaad zo dat een aantal van onze pups langere staartjes hebben dan de gemiddelde Franse buldog. Een meerderheid van Franse buldogs hebben momenteel vaak geen tot zeer korte staarten, maar het is belangrijk om te begrijpen dat dit niet natuurlijk is voor het ras.
Franse buldogs stammen af van honden die van oorsprong een langere staart hadden. Historische afbeeldingen en beschrijvingen tonen Franse buldogs met langere staarten. In 1898 werd de eerste rasstandaard voor de Franse buldog opgesteld door de Franse buldog Club in Frankrijk. Deze standaard legde bepaalde kenmerken en fysieke eigenschappen van het ras vast, maar er werd geen specifieke vermelding gemaakt van de staartlengte.
In de jaren daarna, vooral in de eerste helft van de 20e eeuw, begonnen fokkers en kennelclubs in verschillende landen, waaronder Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten, hun eigen rasstandaarden te ontwikkelen en te verfijnen. Deze standaarden omvatten vaak specifieke vereisten voor de staartlengte.
Het is belangrijk op te merken dat de nadruk op een kortere staart mogelijk geleidelijk is toegenomen vanwege de esthetische voorkeur van sommige fokkers en tentoonstellingsjury's. Deze voorkeur kan ertoe hebben geleid dat selectief gefokt werd op kortere staarten om te voldoen aan de gewenste fysieke kenmerken van het ras. wat erop wijst dat de korte staart een fenomeen is dat voortkomt uit selectieve fokpraktijken. Deze selectieve fokpraktijken hebben geleid tot de huidige situatie waarin de meerderheid van de Franse buldogs geen staart heeft.
Genetisch onderzoek heeft echter aangetoond dat de genen voor een lange staart nog steeds aanwezig zijn bij Franse buldogs. Studies tonen dat de genetische basis voor een korte staart bij Franse buldogs wordt veroorzaakt door mutaties in het gen T-box 4 (TBX4). Dit geeft aan dat Franse buldogs het potentieel hebben om een langere staart te hebben. (Bron: Canine Genetics and Epidemiology. 2016)
Echter, het hebben van een staart is belangrijk en cruciaal voor de gezondheid van een hond. De staart fungeert als een communicatiemiddel tussen honden en helpt hen om hun emoties te uiten. Daarnaast biedt het balans en stabiliteit tijdens het lopen en rennen. Door het wegnemen van de staart bij Franse buldogs worden ze beroofd van deze belangrijke functies, wat kan leiden tot een verhoogd risico op blessures.
Het genetisch bepalen van een korte staart bij Franse buldogs kan gepaard gaan met een verhoogd risico op spinale misvormingen, zoals sacrale wervelkolomdegeneratie. Dit kan leiden tot neurologische problemen en mogelijke verlamming. Daar komt ook nog eens bij dat een korte staart het natuurlijke vermogen van Franse buldogs om hun anale klieren te reguleren verstoort. Dit kan leiden tot verstopping, ontsteking en ongemak in het gebied. Een lange staart helpt bij de regulatie van de anale klieren, waardoor verstopping en ontsteking minder waarschijnlijk zijn (Bron: Canine Medicine and Therapeutics. 2009 Veterinary Record. 2016, PLOS ONE. 2019)
Bovendien hebben de opgelegde rasstandaarden er ook toe geleid dat de Franse buldog gevoelig is geworden voor een aantal gezondheidsproblemen. De kortere snuit, zoals geëist in de rasstandaarden, resulteert vaak in ademhalingsproblemen, zoals stenose van de neusgaten en brachycefaal obstructief syndroom. Deze aandoeningen belemmeren de ademhaling van de hond en kunnen leiden tot chronische benauwdheid en zelfs fatale gevolgen in extreme gevallen. (Bron: Canine Medicine and Therapeutics. 2009)
Bij AMD Frenchies hanteren we een zorgvuldig fokprogramma waarbij we trachten om de medische problemen die inherent zijn aan het ras te verminderen door selectief te fokken en bewuste keuzes te maken bij het selecteren van onze ouderdieren. Door ons fokprogramma streven we ernaar om het welzijn en de gezondheid van het ras te bevorderen en te verbeteren. Daar hoort het hebben van een staart dus ook bij. We doen dit niet door middel van mix-breeding of via een kruising met een ander hondenras. Maar door specifieke fysieke kenmerken bij de ouderdieren te matchen met elkaar. Hierdoor krijgen we nesten met een diversiteit van korte tot middel langere staartjes, wat enkel maar de gezondheid van onze pups ten goede komt.



