Sociale integratie begint bij de fokker
Vanaf de geboorte staat sociale integratie centraal bij AMD Frenchies. Een sociaal vaardige hond straalt rust uit, hanteert een normale lichaamshouding en toont respect voor zijn eigenaar. Het is een verrijking voor iedere eigenaar om te kunnen zeggen dat hun hond goed omgaat met soortgenoten en andere hondeneigenaren, ongeacht hun grootte.
De basis voor een goede socialisatie wordt gelegd bij de fokker. Bij AMD Frenchies starten we dit proces al vanaf het prille begin. Onze pups worden samen met hun moeder binnen ons gezin opgenomen, waar zij vanaf dag één vertrouwd raken met alle mogelijke geluiden en gebeurtenissen die zich voordoen in een huiselijke omgeving.
Dit vormt de grondslag voor een gezonde menselijke interactie. Daarnaast worden onze pups extra gestimuleerd door blootstelling aan een gevarieerd scala aan geluidsfragmenten. Van andere dieren en natuurgeluiden tot muziek, onweer, vuurwerk, kinderen die lachen of huilen, feestvierende mensen, blaffende honden, het geluid van zwaar vrachtverkeer en zelfs overvliegende vliegtuigen, enzovoorts.
Door hen op deze wijze kennis te laten maken met een diversiteit aan geluiden, ontwikkelen zij later minder tot geen angsten en zijn zij al vertrouwd met alle mogelijke geluiden die zij in hun omgeving kunnen tegenkomen.
De inzet reikt verder. Zodra de pups zelfstandig kunnen rondlopen, worden zij samen met de moederhond regelmatig buitenshuis in onze tuin uitgelaten. Tevens krijgen zij de gelegenheid om vrij rond te lopen binnen onze leefruimte. Hiermee stimuleren wij hun zindelijkheid, wat in de ideale omstandigheden kan bijdragen aan een snellere zindelijkheidstraining. Bovendien komen zij in aanraking met andere geuren en hebben zij interactie met onze volwassen honden, gezinsleden en bezoekers, wat hun sociale integratie met andere honden en mensen bevordert.
Wij gaan echter nog een stap verder door de pups te introduceren aan de wereld buiten hun vertrouwde omgeving. Zo nemen wij hen mee naar school, naar de dierenarts en bij goed weer brengen wij hen naar het park. Hierdoor kunnen zij volledig opgaan in allerlei nieuwe ervaringen.
Hygiëne speelt eveneens een rol, waarbij wij regelmatig de nageltjes van de pups verzorgen, zodat zij hieraan wennen. Het periodiek geven van een bad hoort hier uiteraard ook bij.
Het socialisatieproces start dus al bij de fokker, maar het zet zich voort na de aankoop door de nieuwe eigenaar en eigenlijk gedurende het hele verdere leven van de hond. Hierbij gaat het niet alleen om het begrijpen van de hondentaal, maar ook de mensentaal en het respecteren van grenzen.
Wanneer een pup samenleeft met andere honden, zoals de moeder, nestgenoten en/of andere honden, leert hij de normale hondentaal. Het is van essentieel belang dat een pup deze taal goed leert (en dus niet te vroeg van de moeder of het nest wordt gescheiden) om later in zijn leven beleefd en passend met andere honden om te kunnen gaan.
Ook de mate van blootstelling aan prikkels is van groot belang. Een gebrek aan prikkels, bijvoorbeeld wanneer een pup geïsoleerd wordt in een donkere schuur of kennel, kan resulteren in het onvermogen om sociaal gedrag aan te leren, wat op zijn beurt gedragsproblemen kan veroorzaken. Daarentegen kunnen overmatige of intense prikkels ook problematisch zijn, omdat de pup deze wellicht niet kan verwerken en hierdoor overgevoelig wordt. Zowel onder- als overprikkeling kunnen dus leiden tot een tekort aan socialisatie, met onoplosbare gedragsproblemen tot gevolg.
Prikkels zijn alle elementen in de omgeving waarmee de hond in aanraking komt, zowel levend als niet-levend. Levende prikkels omvatten verschillende types mensen en andere dieren, terwijl niet-levende prikkels betrekking hebben op huishoudelijke activiteiten en geluiden, vervoersmiddelen en bewegende objecten, en publieke omgevingen zoals markten, terrassen en kermissen.
De cruciale richtlijn hierbij is dat de elementen die relevant zijn in het leven van de eigenaar, ook de zaken zijn die de pup moet leren kennen.
Wat wijst op een succesvolle socialisatie?
Omgeving bij de fokker
- De moederhond en/of meerdere volwassen honden zijn aanwezig, waarbij bezoekers ook in contact kunnen komen met deze honden.
- De pup groeit op in een huiselijke omgeving en komt in aanraking met alledaagse geluiden en activiteiten.
- De pup en moederhond hebben toegang tot buiten en/of worden regelmatig naar buiten gebracht.
- De pup voelt zich veilig en kan rust vinden in zijn nestomgeving.
- Het is ideaal als de pup af en toe in contact komt met kinderen en katten, zeker indien de eigenaar zelf katten heeft.
Gedrag van de pup
- De pup legt gemakkelijk contact met jou en jouw kinderen en laat zich aanraken.
- De pup verkent zijn omgeving wanneer hij uit zijn nest wordt gehaald.
- De pup vertoont geen agressief gedrag naar jou en jouw kinderen, zoals tanden ontbloten, grommen en bijten, los van spel.
Gedrag van de moeder
- Moederlijke agressie in de nabijheid van pups kan voorkomen en is niet altijd abnormaal, maar de moederhond moet kunnen ontspannen in aanwezigheid van haar eigenaar. Zij voelt zich veilig en gesteund, waardoor eventuele moederlijke agressie na korte tijd verdwijnt.
- Elke andere vorm van agressie is onaanvaardbaar.
- De moeder begroet jou en jouw kinderen bij voorkeur op een vriendelijke manier.
- De moeder mag niet angstig zijn.
De fokker
- De pups en moederhond hebben vertrouwen in de fokker en voelen zich veilig in zijn aanwezigheid.
- De fokker behandelt de pups en zijn andere honden zacht en liefdevol.
- Informeer ook zeker naar gedragsproblemen bij de ouders en voorouders van de pups."


